Военното министерство отвори вчера офертите за нов изтребител. Очаква се

...
 Военното министерство отвори вчера офертите за нов изтребител. Очаква се
Коментари Харесай

Уговорен мач

 Военното министерство отвори през вчерашния ден офертите за нов изтребител. Очаква се това да бъде най-скъпата договорка от модернизацията на армията. На първия стадий ще бъдат закупени минимум 8 изтребителя за 1.8 милиарда лв. с Данък добавена стойност, а по-късно още толкоз. Няма спор, че армията би трябвало да се модернизира, само че в съответния случай поредицата от скандали  трансфораха реализацията на плана в уречен мач. Всички вземат участие напълно отговорно в него, само че всички знаят, още преди да е приключила срещата, какъв ще бъде крайният резултат. Заради неналичието на политическа воля и средства планът бе отлаган с години. Както е известно, на предходния стадий от състезанието след заключенията на експертната комисия на МО, служебното държавно управление на Огнян Герджиков реши да се закупят изтребители " Грипен ". Парламентът върна остарелия план за доработване с формалния претекст, че в него не е включена оферта на Португалия и Съединени американски щати за втора употреба F-16, тъй като тя не включва опция за разсрочено заплащане. Истинската причина бе стремежът на ръководещите да се конфронтират с президента Румен Радев, който като командващ на Военновъздушни сили бе взел участие в оценката на тогавашните предложения.
След това МО изиска оферти от седем страни и компании, само че любимците бяха ясни още в задатък. Вчера бяха подадени единствено четири предложения - за нови Ф-18, Ф-16 и " Грипен " и втора употреба " Юрофайтър ". Те потвърдиха предварителните упования за любимците в състезанието. Както нормално, главната информация към избора на доставчика ще бъде класифицирана, макар трагичното обществено отваряне и следващите обещания за цялостна бистрота.
Все отново е ясно, че любимци са новите американски изтребители Ф-16 и новите шведски " Грипен ", тъй като, както се знае, ръководещите избират нови машини. Всяка от офертите си има преимущества. Преимущество на Ф-16 е стратегическото партньорство със Съединени американски щати, с които и сега използваме взаимни авиобази на българска територия. Неизвестното тук обаче са парите. Повечето специалисти са на мнение, че България не може да си разреши нови Ф-16, в случай че препоръчаната цена не е политическа. Наскоро Словакия закупи 14 машини F-16V, дружно с логистика, образование, въоръжение и техническа поддръжка за две години за 1.589 милиарда евро.
От своя страна шведската " Грипен " се вмъква в бюджета, като един от главните козове ще бъде опцията да предложи повече от 8 машини за тези пари. Това ще бъде един от критериите, по който ще се избира доставчикът. Oсвен това се чака да предложат и добра стратегия за индустриално съдействие.
Доскоро за любимец се смяташе и офертата на Израел за втора употреба F 16, само че тя очевидно губи позиции поради непрекъснатите мнения на държавно равнище, че задачата е да се закупят нови машини. Останалите предложения са за използвани или нови " Юрофайтър ", за Ф-18 Супер Хорнет мъчно биха дали отговор както на заложения бюджет, по този начин и на средствата, които ще са нужни за възможната им поддръжка и употреба. През последните месеци ръководещите прекараха брод през океана, а след визитата на премиера Бойко Борисов в Съединени американски щати и дълго мечтаната фотография с президента Тръмп надали е останало подозрение, че в последна сметка изборът ще падне върху F-16. Просто подобен ще бъде резултатът от уговорения мач. Бонус към него ще остане фотографията с Тръмп.
Както е известно, наред с търга за нов изтребител, се приготвят и планове за пазаруването на бронирани машини и патрулни кораби. Тези покупко-продажби се чака да излязат към 4 милиарда лв.. За действителни контракти обаче е прекомерно, прекомерно рано да се приказва, имайки поради неприятната процедура от последните десетилетия, при която макар изхарчените милиони някаква качествена смяна в положението на армията и нейните бойни качества не се вижда. Защото се оказа, че купената нова техника не е тъкмо това, което ни би трябвало, и е прекомерно скъпа за поддръжка.
Виж всички публикации от Евгени Гаврилов-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР